Málta

Málta dióhéjban

  • Magyarországtól 1350 kilométerre fekszik Málta a Földközi-tenger középső szakaszán, Szicíliától délre, majdnem egy vonalban a tunéziai nyaralóhelyekkel. Közvetlen járat esetén két és fél óra a repülés időtartama, nincs időeltolódás Magyarországhoz képest.
  • Máltának mindössze 431 ezres a lakossága (2017-es adat).
  • Málta klímája Görögország déli részének éghajlatához hasonlít. A tél enyhe, de eljutnak ide észak-európai hidegáramlatok. A nyár meglehetősen forró, amit a folyamatos tengeri szellők enyhítenek. Ezek a szelek okoznak tavasszal és ősszel kellemetlen hatásokat.
  • Máltán viszonylag kevésszer esik az eső. A legcsapadékosabb időszak november és február között van. Málta éghajlata sokkal szárazabb, mint Olaszország déli részén. A leghidegebb hónap a január, de nappal akkor sincs 14 foknál hűvösebb.
  • A legkellemesebb utazási idő Máltába május és október között lehet, ez egyben a főszezon is. Május és augusztus között nagy bizonyossággal lehet számítani esőmentes időre. Aki nem kedveli a meleget, annak az őszi időszak lehet a legkedvezőbb időzítés Málta meglátogatására.
  • Havi nettó átlagfizetés: 350 ezer forint.


  • Baloldali a közlekedés.
  • Az UNESCO kulturális világörökség részei Máltán: Hal Saflieni Hypogäum (föld alatti szentély), Valletta városa, Málta megalit templomai.
  • Repülés Máltára
  • Máltai hotelek foglalása itt

Miért pont Málta?

Mindnyájunkat más és más vonz egy adott országba vagy városba, szigetre, tengerpartra.Sokan a mókuskerékből akarunk kitörni pár napra megismerve egy idegen kultúrát és annak történetét, vagy csak sós levegőt akarunk szívni pár napig a nagyvárosi szmog helyett (allergiára a legjobb terápia), és a tenger zúgását hallgatni a nap végén a mentők süvöltése helyett… mások vagyunk, más miatt utazunk, de egy biztos: tudnunk kell, miért. Ez az utazás legelső és legfontosabb pontja. Ha ezt tudjuk, nagyobb eséllyel találjuk meg a megfelelő helyet és marad életre szóló élmény a nyaralás.
Málta meglátogatását tervező magyar utazónak szeretnénk segíteni abban, hogy reális elvárásokat alakítson ki magában a szigetországról.

Fontos tudni, hogy Málta nem a megszokott strandolós, tengeri nyaralásos úti cél. Aki tengerparton akar naphosszat heverni, fürdőzni, passzívan pihenni, annak nem igazán érdemes Máltát választani. Nagyon kevés homokos strandja van és azok is elég zsúfoltak. A keleti, délkeleti partvidéken vannak a szebb partszakaszok, de itt sincsenek más országok tengerpartjain szokásos strandok. A tengerparton, a szállodákhoz nem, vagy csak néhol tartoznak, kiépített, tágas partszakaszok, és többnyire sziklás, köves terepen kell beereszkedni a vízbe. Napsütés viszont van bőven. Málta az egyik legjobb klímájú ország Európában. A jobb hoteleknek kellemes medencéi vannak, de szerintünk a túrabakancsot és a fényképezőgépet legfeljebb 1-2 napra érdemes lecserélni a fürdőruha, a naptej és az otthonról hozott magazin kedvéért. A passzív pihenés Máltán inkább arra való, hogy a turista a sziget felfedezését meg-megszakítsa egy fél- vagy egész napos lustálkodással.



Sokak szerint a földközi-tengeri térségben Málta az egyik legérdekesebb, legsajátosabb úti cél. Az apró, csaknem mindig napsütéses szigetország vonzereje elsősorban a markáns egyediségében van. Ínyenc utazási élmény mindazoknak, akik kellően kíváncsiak más országok, népek történelme, kultúrája, jellegzetességei iránt.

Van, aki szerint egész Málta egy valóságos szabadtéri múzeum, mert tele van a fordulatos történelmének emlékeivel és izgalmasan vegyes kultúrájának jelenségeivel. Rengeteg a látnivaló és emiatt van mód egyéni érdeklődés, kedv szerint szelektálni.

A honlapunk egyik fő célja az, hogy a látnivalókat is értékelje és segítsen a válogatásban, hiszen a magyarok többsége 7-8 napnál rövidebb időt tölt Máltán. Mivel pici a sziget (több mint egyharmaddal kisebb Budapestnél), látszólag gyorsan és egyszerűen fel lehet fedezni, de a szorgos turistának biztos, hogy okosan be kell osztani az ottlét idejét.
Magyarországtól mindössze 1350 kilométerre van, két és fél óra a repülési idő közvetlen járat esetén és nincs időeltolódás. Több megkérdezett, kisgyermekes család épp ezért választotta Máltát, mert ez a repülési idő még pont bevállalható egy picivel, ez még a tűréshatárukon belül van, és mégis már egy arabos-olaszos beütésű, egzotikumokat is rejtő országba juthattak el rövid idő alatt. A nemzeti légitársaság, az Air Malta szezonban (márciustól októberig) heti 2 járatot indít Budapestről, ami lehetővé teszi a hosszabb (akár másfél hetes) nyaralást is, de akár „csak” hosszú hétvégézni is elugorhatunk Máltára.



Ami a látnivalókat illeti, nos, a történelmi főváros, Valletta érdekes, kellemes és akár fél nap alatt is elintézhető. Különleges és kötelezően fogyasztandó csemege Gozo-sziget a természeti szépségei miatt. Nagyon élvezetesek a buszos szigettúrák és a hajókirándulások is. Medinát és egy kellemes sétát a középkori várfalak közt kihagyni vétek, ellenben a Kék-lagúna ugyan szép és romantikus, mégsem biztos, hogy érdemes (utazással együtt) egy fél napot rászánni (természetesen nászutasoknak kötelező). Mindenki maga döntse el, mire kíváncsi.
Utazók tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy egy jó idegenvezető nagyon sokat segíthet az egyes látnivalók tényleges megismerésében, és a történelmi vonatkozások megértésében. Annál is inkább, mert ha a nyaralásunk mindössze egyhetes, akkor nagy segítség, hogy nem útikönyvet bogarászva kell végig járnunk pl. Valletta katedrálisait, hogy megtudjunk róluk bármit is, mert szakképzett és tapasztalt idegenvezetőnk (számos magyar anyanyelvű idegenvezető él Máltán, akik kívülről, belülről fújják a szigetről az érdekességeket, amik az úti-könyvekből kimaradtak…) úgy mondja el nekünk a lényeget, hogy az maradandó legyen, és fontos információkat adjon át. Mint mi is itt, az úti kritikusban.
Málta bármely korosztálynak jó lehet. A 18 és kb. 35 év közöttieknek rengeteg szórakozási lehetőség kínálkozik. Nyáron rengeteg az angol nyelvtanfolyamos fiatal. A középkorúak, idősebbek jellemzően jobban bevetik magukat a kulturális turizmusba. Kisgyermekes családoknak azért Málta nem egy ideális utazási cél, amennyiben a szülők nem tudnak ügyesen kitalálni valamit a kicsiknek a homokos strandok pótlására. A hotelválasztás is fokozottan fontos azoknak, akik kisgyermekkel utaznak, egy rosszul megválasztott hotel itt tönkreteheti az egész nyaralást. Bővebben a hotelértékeléseinkben szólunk a kiemelten fontos szempontokról.
Nagyon jó Máltán a közbiztonság. Legfeljebb a zsúfolt helyeken, a fővárosban érdemes körültekintőnek, óvatosnak lenni, mert akadnak Máltán is zsebesek, elvétve. Máltán az árszint megfelel a nyugat-európai átlagnak, azaz a magyaroknak elég drága. Az utóbbi 5-7 évben érzékelhetően növekedett a Máltára látogatók száma és nagy kérdés, hogy milyen hellyé válik az ország, ha sziget méretkapacitását meghaladó tömeg időzik ott. Jó trend viszont, hogy javult az utóbbi években a tengervíz minősége.

Mikor érdemes menni? Időjárás és szállások


Télen alacsony szezon van, és némi álmosság honol a szigeten. Nyáron nagy a hőség (30 fölött, akár 40 fok is hetekig tartósan) és a tömeg, sok a bulizós fiatal. A főszezon júniustól szeptember közepéig tart. A tengeri fürdőzés áprilistól októberig képzelhető el. Talán tavasszal (március, április, május) és szeptemberben a legjobb Máltára utazni. Ilyenkor olcsóbbak a hotelszobák is. Október már lehet elég esős is. Több utazó szerint az ideális utazási hónapok az április és a május, bár zöldellő tájra nem érdemes számítani.

Az úti kritikus megkockáztat általánosítani a Máltára látogató magyar utazók véleményei alapján: a nagy többség kifejezetten örül, hogy megismerhette Máltát, de nem gondol későbbi visszatérésre, mert annyira nem szeretett bele az országba. Van egy kisebbség, amelyet Málta teljesen elbűvöl, és aki mindenképpen tervez újabb ideutazást. Egy másik kisebbség, amelynek nem jött be Málta, mert másra számított, például máshol megszokott nyaralásra.

Vannak utazók, akik a hotel miatt elégedetlenkedtek, mert Máltán a 3 és 4 csillagos kategóriában viszonylag sok a rossz ár-érték arányú szálloda. A csalódottakra jellemző, hogy nem kellő tájékozottsággal indultak útnak, vagy nem voltak kellően nyitottak Málta kulturális, civilizációs, történelmi értékeinek akár felületes tanulmányozására. A szállodafoglalás előtt nagyon javasoljuk, hogy olvassa el a hotelválasztás című fejezetünket, mert hasznos szempontokat állítottunk össze és segítünk abban is, hogy mik a hotelvendégek szemszögéből az egyes települések jellemzői.

Amennyiben a honlapunk Málta fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Málta-szakértőhöz fordulni: edit.bliszko@vista.hu

Málta Málta Reviewed by John on April 20, 2018 Rating: 5

Érdekességek

Powered by Blogger.