Párizs



Párizs dióhéjban


Párizs lakossága hivatalosan 2,3 millió, azonban az elővárosokkal együtt 10,5 millió (2017-es adat).  Párizs Franciaország északi harmadában, a Szajna folyó partján fekszik.
A francia főváros a 20 kerületével 105,4 négyzetkilométer területű, tehát meglepő módon csak akkora, mint Budapest egyötöde. Egyszerű a magyarázat: Budapestnek részei a külvárosok, Párizsnak pedig, nem.

A francia főváros lakossága sokszínű, sokféle nemzetiségű, vagy ahogy szokták mondani erősen multikulturális. Párizs lakosságának 10-15 százaléka mozlim. A lakosság kb. 20 százaléka nem Franciaországban született. A Párizsban élő arabok többsége Algériából, Marokkóból és Tunéziából jött, vagy felmenőik onnan valók. A feketék nagy többsége a volt francia gyarmatokból jöttek, vagy felmenőik ezekből az országokból valók (pl. Guinea, Mali, Szenegál, Burkina Faso, Brazzaville-Kongó). 

A 19. kerületnek a Barbes-Rouchechouart nevű metrómegállóhoz közeli térsége erősen fekete-afrikai. A 20. kerületben a Belleville metróhoz közeli részén sok az észak-afrikai arab, a fekete-afrikai és kínai. A 13. kerületben nagyon sok a kínai és a vietnámi.

A párizsi gazdagok a 6. kerületben a Saint Germain-des-Prés térségében, a 7. kerületben, az Eiffel-toronytól nem messze, a 8. kerületben Avenue Montaigne környékén, a 16. kerületben, a Trocadero környékén élnek.  A 6. és a 7. kerületben a lakások négyzetméter ára 3,5 millió forintnak megfelelő euró. 
A francia főváros légvonalban 1247 kilométerre van Budapesttől.

A francia fővárosban 1,803 műemlék és 173 múzeum található. A leglátogatottab turista látványosság a Notre-Dame katedrális. Évente 14 millión nézik meg.

Párizs legrégebbi hídja a Pont Neuf. 1604-ben építették.
A párizsi metrónak 304 megállója van.

Párizsban 181 olyan vendéglátóhely található, ahol 1 euróért iható eszpresszó kávé.

Ha minden nap más és más párizsi étterem, kávézó vagy étterem teraszára szeretnék kiülni, és a város összes ilyen helyét ki akarnánk próbálni, akkor ez egy 30 évnyi feladat lenne. Ugyanis Párizsban 9060 ilyen teraszos hely kínálkozik.

  1. Szombat délelőtt végigsétálni az 5. kerületi rue Mouffetard-on a piaci kordék portékáit és a boltok régi cégtábláit bámulva
  2. Este a Latin-negyedben bámulni az éttermek által kirakott, csábos ennivalókat
  3. Imádtam Párizsban a vezető nélküli metrót, mert a gyerekeim is imádták
  4. Elálmélkodni azon, hogy a sok párizsi utazás után is még mennyi hangulatos, laza környéke van a Marais negyednek
  5. Lehet fanyalogni, de igenis klassz dolog felmászni az Eiffel-toronyra


  6. Állni megilletődve a Notre Dame homlokzata előtt
  7. Párizsban a pékségek illata, a világ legszebb és legfinomabb süteményei, a hentesüzletek kirakataiban látható félkész ételek, a sajtboltok, borok
  8. A sarki kávéházak teraszainak hangulata
  9. Az amúgy nem kifejezetten szép párizsi nők csinossága, ami az ízléses öltözködésüknek köszönhető, az idősek önbizalommal teli eleganciája
  10. A metróhálózat sűrűsége, ami roppant praktikus a városlátogatónak (Az Arts et Métiers metrómegálló érdekessége)
Párizs Párizs Reviewed by John on March 02, 2018 Rating: 5

Érdekességek

Powered by Blogger.